Selecteer een pagina
 

4 manieren om stockfoto’s uniek en eigen te maken

Stockfoto’s kunnen je mega veel tijd besparen en helpen je om online constant dezelfde stijl uit te stralen. Maar hoe maak je ze uniek en ‘eigen’, zodat ze echt onderdeel zijn van jouw brand? In deze blog deel ik 4 manieren om stockfoto’s onderdeel te laten maken van je brand en huisstijl.

Stockfoto's uniek

Zijn stockfoto’s onprofessioneel?

Je bent fan van stockfoto’s of je bent het niet. Misschien ben je er een beetje huiverig voor dat het ‘goedkoop’ of makkelijk overkomt. Of misschien zie je zelf ook steeds dezelfde foto’s voorbijkomen. Dit laatste komt omdat veel mensen dezelfde stockfoto websites gebruiken, terwijl er zoveel andere toffe stockfoto websites zijn! (In deze blog deel ik mijn 7 favoriete gratis stockfoto websites, die je zeker weten nog niet kent!)

Het risico om makkelijk of ‘goedkoop’ over te komen loop je als je een foto downloadt en hem direct gebruikt. Net als iedereen. Ik deed dit voorheen ook en twijfelde daarom altijd over mijn stockfoto gebruik. Ik kon uren scrollen door de mooiste foto’s die perfect bij mijn huisstijl pasten, maar ik was tegelijkertijd toch huiverig om ze te gebruiken. Omdat dit niet professioneel of ‘eigen’ genoeg voelde.

Totale onzin als je het mij vraagt, want inmiddels weet ik wel beter. Ik kan serieus niet zonder stockfoto’s, omdat ik zoveel beeld gebruik. Van social media tot e-mails en de Canva templates in de shop; het zijn bijna allemaal stockfoto’s. Niks mis mee dus!

 

4 manieren om stockfoto’s uniek te maken

Ik onderzoek al jaren de beste manier om stockfoto’s uniek te maken en om ze echt onderdeel te laten zijn van mijn brand. Want ondanks dat ik stockfoto’s gebruik, wil ik wel mijn eigen uitstraling behouden. Je moet er eigenlijk niet vanaf zien dat het stockfoto’s zijn, het moet kloppen in het totaalplaatje.

Hieronder deel ik daarom 4 super simpele manieren om stockfoto’s uniek te maken. Het enige wat je nodig hebt is een (gratis) Canva account en mooie stockfoto’s!

 

1. Tekst toevoegen

Makkelijker wordt het niet! Tekst toevoegen aan een afbeelding is een heel makkelijke manier om stockfoto’s te bewerken. Uiteraard gebruik je hiervoor de lettertypes uit jouw huisstijl. Zie hieronder een voorbeeld.

Stockfoto's uniek

2. Kleur toevoegen

Voeg een kleurlaag toe in jouw huisstijl kleuren. Zorg dat de gekozen afbeelding goed bij jouw huisstijl kleuren past. De kleurlaag geeft extra herkenning voor jouw huisstijl. Over de kleurlaag kan je ook tekst toevoegen, zodat de tekst makkelijker leest. Zie hieronder een voorbeeld.

Stockfoto's uniek

3. Grafische elementen toevoegen

Ook super simpel: voeg je logo of submark toe aan een stockfoto en het is al gelijk meer uniek en ‘eigen’. Je kan hetzelfde doen met vormen, texturen of patronen uit jouw huisstijl. Zo kan je op een kleine manier al een link leggen met jouw brand.

Stockfoto's uniek

4. Toon producten/diensten

Je herkent vast de veelgebruikte ‘mockup’ foto’s wel. Dit zijn foto’s met bv. een laptop, mobiel, camera of telefoon, waarin een eigen product of dienst te zien is. Dus bv. een website die je voor een klant hebt gemaakt, de producten die je verkoopt of zelfs een review. De stockfoto met het technische voorwerp is dan de basis en deze maak je dan eigen door je eigen beeld er aan toe te voegen. Zie hieronder een voorbeeld.

Stockfoto's uniek

Als je het mij vraagt, kan je dus zonder problemen of schuldgevoel stockfoto’s gebruiken. De realiteit is namelijk dat je veel meer beeld nodig hebt en gebruikt dan je vooraf misschien zou denken. Dus breng de bovenstaande tips in de praktijk en je zult zien dat het gebruik van stockfoto’s echt wel op een unieke manier kan!

Bekijk hier mijn favoriete 7 gratis stockfoto websites!

Pin It on Pinterest

Shares