Selecteer een pagina
 

De 7 mooiste gratis stockfoto websites (die je nog niet kent)

Stockfoto’s… You love it or you hate it. De meningen zijn er over verdeeld. En dat mag! Ik weet vanuit mijn eigen ervaring hoe lastig het is om voldoende (eigen) beeld te hebben en om overal dezelfde, professionele uitstraling te hebben. En de uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. Daarom deel ik in deze blog mijn 7 mooiste gratis stockfoto websites, die jij nog niet kende!

gratis stockfoto website

Naast dat ik eens in de zoveel tijd een fotoshoot organiseer waar ik voornamelijk zelf op sta, gebruik ik veel stockfoto’s. Voor social media, maar ook voor nieuwsbrieven, blogs en de Canva Templates in de shop.

Ik heb namelijk niet voldoende eigen beeld om al die content te creëren. Bovendien vind ik mijn eigen foto’s ook niet professioneel genoeg om te gebruiken. Mag iedereen voor zichzelf weten overigens. Wellicht ben jij bijvoorbeeld een veel betere fotograaf dan ik. Gebruik dan vooral wel je eigen beeld natuurlijk!

De reden dat veel mensen niet van stockfoto’s houden, is omdat ze vaak dezelfde foto’s tegenkomen en die gaan herkennen. Of omdat ze het ‘goedkoop’ vinden. Of omdat ze vinden dat het niet ‘eigen’ genoeg is. En dat laatste klopt ook; als je de stockfoto’s geen onderdeel laat zijn van je eigen huisstijl.

In deze blog leg ik daarom uit op welke manieren je stockfoto’s op een super mooie manier kan gebruiken in je eigen huisstijl. Dus hoe je ze onderdeel laat zijn en aan laat sluiten bij je huisstijl. (En deze tips kan je overigens ook gebruiken voor je eigen beeld!)

gratis stockfoto website

Waarom heb je stockfoto’s nodig?

Even terug naar het begin: waarom heb je eigenlijk stockfoto’s nodig? Ik wil het niet al te complex maken, maar op elke foto die je ziet rust auteursrecht. Dit betekent simpelweg dat je geen enkele foto zomaar mag gebruiken, zonder dat het er duidelijk bij staat.

Ik ben overigens geen jurist, dus voel je vrij om hier verder over te Googlen ;-). Mijn mantra is: geen foto’s gebruiken van anderen, zonder dat ik er absoluut zeker van ben dat dit mag. Want geloof mij: je kan megaboetes krijgen als je foto’s van anderen gebruikt.

Klein waargebeurd verhaaltje: Ik deelde ooit een foto op Instagram, was daar enorm enthousiast over en tagde de eigenaar van de foto om iedereen naar diegene door te sturen. Ik had van tevoren niet gevraagd of ik deze foto mocht delen. Conclusie: een vette boete. Ondanks dat ik het uit puur enthousiasme deed, had ik de foto ‘gestolen’. Ik wil je hier echt voor behoeden. Het was een dure les als startende ondernemer. Dus weet je het niet zeker, gebruik een foto dan gewoon niet!

Mijn favo gratis stockfoto websites

Er zijn super veel stockfoto websites. Je kent er vast wel een paar zoals: Pexels, Pixabay en Unsplash. Als je regelmatig dezelfde stockfoto’s voorbij ziet komen, dan komen ze waarschijnlijk van een van deze websites. Niks ergs aan, zo ben ik ook begonnen.

Maar vanaf nu heet ik je welkom in stockfoto-heaven! Want er zijn zó veel meer fantastische stockfoto websites dan degene die ik net noemde. Ik deel hieronder mijn 7 favoriete stockfoto websites.

Bij de meeste krijg je een bundel gratis stockfoto’s als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, waarna je vervolgens elke maand nieuwe foto’s krijgt toegestuurd. Deze mag je allemaal rechtenvrij gebruiken. Diverse stockfoto websites hieronder bieden ook lidmaatschappen (memberships) aan. En tot slot bieden een aantal gratis stockfoto websites hieronder ook bundels aan die je gewoon kan kopen en direct kan gebruiken.

 

Mis ik er nog een aantal? Laat het weten in de comments!

gratis stockfoto website

GRATIS CANVA TEMPLATES?

Check de Freebie pagina en download gratis Canva Templates!

Pin It on Pinterest

Shares