Selecteer een pagina
 

De beste tijdbesparende Canva tips

Eén ding dat ondernemers zeker weten met elkaar gemeen hebben is continu tijd willen besparen. Daarom is Canva zo een fantastische tool. Het scheelt ontelbaar veel uren om moeilijke grafische programma’s te leren en het scheelt veel geld om grafisch vormgevers in te huren.

Canva biedt de mogelijkheid om binnen no time professionele ontwerpen te maken. Maar dan moet je wel de slimme trucs van Canva weten! Deze blog helpt je met het maken van professionele ontwerpen op een tijdbesparende manier. Ik deel hieronder de beste tijdbesparende Canva tips en tricks.  

Canva tips

1 | Vergrendelen

De vergrendel functie is enorm handig bij een ontwerp met veel losse elementen. Je kunt items selecteren en vervolgens vergrendelen, zodat ze niet meer kunnen verschuiven. Als een element is vergrendeld, kan je het ook niet meer van kleur wijzigen. Hiervoor moet je het eerst ontgrendelen. Dit doe je door een vergrendeld element aan te klikken en vervolgens op het slotje rechts bovenaan te klikken. Dan kan je een element weer verplaatsen en van kleur veranderen.

Canva tips

2 | De positie tool

Technisch gezien heeft Canva geen zichtbare lagen, zoals je bijvoorbeeld wel in Adobe software hebt. Maar in Canva kan je wel elementen, tekst en afbeeldingen voor- en achter elkaar plaatsen. Dat zijn in principe ook lagen.

Als je veel elementen in een ontwerp hebt staan, dan kan soms alles door elkaar staan. Soms ben je elementen kwijt omdat er een groter element ‘voor’ staat. Je gebruikt de positie tool om de juiste volgorde van de elementen aan te geven. Hiermee plaats je bijvoorbeeld tekst op de voorgrond van een afbeelding.

Selecteer een element dat je naar voren of naar achteren wilt plaatsen. Klik vervolgens rechtsboven op ‘Positie’. Je kunt ook met je rechtermuisknop op een element klikken. Dan krijg je dezelfde opties om de positie te kiezen. Om deze volgorde vervolgens te behouden, kan je de elementen vergrendelen via het slotje (zie punt 1).

Canva tips

3 | Canva Merkmateriaal

Op de homepage van je Canva dashboard zie je aan de linkerkant ‘Merkmateriaal’ in het menu staan. Of ‘Brand Kit’ als je Canva in het Engels hebt ingesteld. Dit zorgt voor overzicht in je huisstijl, maar bespaart je ook veel tijd als je een ontwerp maakt.

Met een gratis Canva account heb je hier helaas wel wat minder opties dan met de Pro versie. Maar het invullen van de HEX kleurcodes is in beide versies mogelijk. Gratis gebruikers kunnen 3 kleuren toevoegen en Pro gebruikers kunnen ongelimiteerd kleurpaletten opslaan. (Zo kan je dus ook de huisstijl kleuren van je klanten opslaan, als je bv. als virtueel assistent voor meerdere klanten in Canva werkt.)

Je kunt hier in de gratis versie ook automatisch de lettertypen van jouw huisstijl opslaan. Hierdoor zijn nieuwe tekstvakken die je aan een ontwerp toevoeg automatisch voorzien van jouw lettertype en hoef je dat niet steeds aan te passen. In de PRO versie kan je ook ongelimiteerd eigen lettertypen uploaden.

Als je je ‘Merkmateriaal’ of ‘Brand Kit’ dus goed instelt, dan maak je bij elk nieuw ontwerp steeds gebruik van deze vooraf ingestelde instellingen.

Canva tips

4 | Miniatuurweergaven

De ‘Canva Page Manager’ of ‘miniatuurweergaven’ is een handige tool om een overzicht te krijgen van je gemaakte ontwerpen. Stel je maakt veel Instagram posts in ene. Dan kan je via de miniatuurweergave een totaaloverzicht zien van al je posts. Dan kan je gelijk zien of alles goed bij elkaar past en of bv. de verhoudingen goed zijn.

Vanuit de miniatuurweergaven kan je ook de volgorde van de pagina’s veranderen, complete pagina’s kopiëren of verwijderen. Als je dubbelklikt op een pagina dan krijg je weer een vergroot overzicht van de specifieke pagina.

Dit is extra handig bij grote documenten die bestaan uit meerdere pagina’s/ontwerpen. Het scheelt heen en weer scrollen en je ziet in een overzicht of alles goed bij elkaar past!

Canva tips
Canva tips

5 | Hyperlinks in Canva

Hyperlinks zijn onmisbaar in een Ebook, lead magnet, gratis weggever of PDF document. Een hyperlink zorgt ervoor dat een element of stuk tekst aanklikbaar wordt en een webpagina of ander online locatie opent.

Je maakt een hyperlink door een element, afbeelding, woord of zin te selecteren. Klik vervolgens op het ‘koppeling’ icoontje, rechtsboven in beeld. Voer de link/url in en klik op ‘toepassen’.

Hyperlinks in documenten werken alleen in PDF bestanden. Dus als je je ontwerp downloadt als een JPEG of PNG document, dan werken de links niet.

Canva tips

6 | Ontwerp opslaan als template (sjabloon)

Deze functie werkt alleen in Canva Pro, maar bespaart zo veel tijd! Een van mijn favoriete functionaliteiten van Canva. Stel je hebt een LinkedIn post gemaakt die je vaker wilt (her)gebruiken. Dus je begint steeds met hetzelfde basisbestand en die pas je vervolgens aan. Dit basisbestand gebruik je dan als template (sjabloon).

Open eerst het ontwerp dat je als template wilt gebruiken. Klik vervolgens rechtsboven op het pijltje naast ‘Downloaden’. Scroll naar beneden en klik op ‘toon meer’ totdat je ‘Sjabloon’ ziet. Klik op ‘Sjabloon’ en geef aan in welke map je het template wil bewaren. Nu is je template opgeslagen.

Ga vervolgens naar de startpagina van Canva en open de map waar je net je template hebt opgeslagen. Klik op het template. Je kunt vervolgens kiezen tussen ‘Template gebruiken’ en Template bewerken’. Alleen als je het basisdocument wilt aanpassen kies je voor ‘Template bewerken’, dan bewerk je letterlijk je template. Kies voor ‘Template gebruiken’ als je een nieuw ontwerp wil maken op basis van je template. 

Canva tips

7 | Formaat wijzigen

Een ander Canva Pro functionaliteit die ik enorm vaak gebruik. Hiermee kan je binnen no time een A4 formaat ontwerp wijzigen naar een A5 formaat ontwerp. Of een Instagram post omzetten naar een Instagram story afbeelding.

Open je ontwerp en klik linksboven op ‘formaat wijzigen’. Je krijgt nu een aantal suggesties, maar je kunt ook handmatig een nieuw formaat invullen. Je kunt zelfs meerdere opties tegelijkertijd aanklikken.

Vervolgens kan je kiezen om het huidige ontwerp qua formaat aan te passen. Of je laat Canva een nieuw tabblad openen met het nieuwe formaat. Dan verandert er niets aan je eerste ontwerp.

Canva tips

8 | Duidelijke mappenstructuur

Een van de simpelste tips, maar wel enorm handig om echt te doen. In de gratis versie van Canva kan je 2 á 3 mappen aanmaken om je ontwerpen te structureren. In de Pro versie kan je ongelimiteerd veel mappen aanmaken. En geloof mij, als je jarenlang in Canva werkt heb je enorm veel ontwerpen gemaakt. Zonder deze mappen zou ik absoluut geen overzicht hebben in mijn ontwerpen.

Het handige aan de mappenstructuur is dat je er ook afbeeldingen aan toe kunt voegen. Dit is handig als je aan een ontwerp werkt. Vanuit een ontwerp kan je namelijk via het menu aan de linkerkant zoeken door je mappen. Zo vind je super snel je al gemaakte ontwerpen en afbeeldingen terug.

Canva tips

Dat zijn ze! Ik hoop dat deze tips en tricks jou helpen om meer efficiënt te werken in Canva. En stiekem zie je ook direct de voordelen van een Canva Pro account. Als ik nog tips ben vergeten, dan mag je ze altijd in de reacties hieronder delen!

GRATIS CANVA TEMPLATES?

Check de Freebie pagina en download gratis Canva Templates!

Pin It on Pinterest

Shares